Skip to main content

Proteser

Proteser fremstilles til den enkelte kunde efter kundes behov. Nedenfor ser du de forskellige muligheder, der er.​

Helprotese

Helprotesen erstatter alle tænder i kæben. Denne protesetype anvendes, hvis alle naturlige tænder mangler. Protesen sidder fast ved hjælp af det naturlige vakuum der opstår mellem protesen og ganen.

Delprotese

Delprotesen erstatter enkelte eller flere tænder. Delprotesen holdes fast af et naturligt vakuum, men støttes desuden af metalbøjler, der er tilpasset de resterende naturlige tænder. En anden type delprotese, hvor den bærende del af protesen er fremstillet af stål, kaldes en unitor. Denne unitor gør protesen væsentligt mere stabil, blandt andet fordi bøjlerne er støbt efter de naturlige tænder. Denne protesetype anvendes, hvor enkelte eller flere tænder ønskes erstattet.

Immidiat

En immidiatprotese er en protese der indsættes i munden direkte efter tandudtrækningen. Tidligere skulle der gå ca. 3 måneder, inden der kunne tages aftryk til de nye proteser. På grund af de ændringer der forekommer af knoglevævet ved tandudtrækningen, er det nødvendigt at lave en rebasering af protesen, (udfylde hvor der mangler) ca. 3-6 måneder efter immidiatprotesen er indsat. Der er større arbejde med at fremstille en immidiatprotese, da selve fremstillingsmåden er mere omfangsrig end ved fremstilling af en almindelig protese. Efterfølgende er der brug for flere kontroller samt flere korrektioner af den færdige protese.

Implantat

Et implantat er en kunstig tandrod, som indopereres i kæbeknoglen. Implantater er fremstillet i titanium, som er et af vore grundstoffer. Det vil sige, at det er et yderst vævsvenligt materiale, som organismen ikke afstøder. Implantatet forsynes med en tryklås. En tilsvarende tryklas monteres på protesens inderside – og protesen kan nu trykkes på plads. Normalt indsættes mindst to implantater.

Dækprotese

En helprotese kan hvile ovenpå naturlige tandrødder og eventuelt sidde fast på disse med nogle små tryklåse. Her er tale om en dæk- eller hybridprotese.​

Blød underforing

Bruges sammen med helproteser til undermunden, hvor kæben kan være svundet så meget, at det kan give smerter eller irritation af gummerne. Man indstøber en bund i protesen af en blød gummi (samme konsistens som viskelæder), som er skånsom ved slimhinden, og derved kan give mindske generne i undermunden.